Loggen

2012

Mitt namn är Bernadette Cazon och jag har arbetat som läkare sedan fyra år tillbaka för barnen i La Paz. När man arbetar nära barn och ungdomar får man ofta ta del av deras liv och svårigheter, även om det inte alltid är helt lätt för dem att själva berätta. Det är av den anledningen jag vill berätta om Maria Elena, en tjej på sjutton år.

Hennes historia börjar med hennes födelse. Hon föddes av en mamma som pga av sitt eget livsöde inte ville ha detta barn, men vem har rätt att döma henne?

 

När Maria Elena föddes, bestämde därför hennes mamma att ge bort henne till en mycket enkel familj, med mycket få ekonomiska resurser. De hade inte ens så att det räckte till dem själva. De beslutade sig dock för att ta emot henne och hos dem växte hon upp. María Elena växte och blev en av de framstående eleverna i skolan. Hon var en väldigt fin klasskompis och kompis, samt en exemplarisk dotter.

Hon visste att hon var adopterad. Så småningom började hon få upprepad huvudvärk, synförlust och andra symtom. Hon fick sedan diagnosen uveítis och det ansågs inte finnas något annat alternativ än operation. På så sätt blev hon opererad för första gången i juni 2007. Ett år senare fick hon grå starr på båda ögonen och blev sedan återigen opererad,men bara i högerögat. Detta var i juli 2009. Hon skulle ha behövt att operera det vänstra ögat med, men det gjordes inte pga att familjen inte hade ekonomiska resurser till det. Dessutom dog hennes pappa i november 2009. Han blev 62 år och lämnade efter sig en änka på 63 år och tre barn. En av sönerna lämnade hemmet efter pappans död och har fram tills idag inte hjälpt mamman på något sätt. Mammans andra dotter som är gift, har mycket knappa resurser, samt ett eget familjeansvar och kan inte heller hjälpa mamman så som hon skulle vilja. Maria Elena och hennes mamma är i princip lämnade att klara sig själva.

 

Som om detta inte vore nog fick Maria Elena en hjärnblödning, följd av balanssvårigheter och rörelsesvårigheter i hela högra kroppsidan. Detta gör att hon skulle behöva hjälp av en assistent hela tiden, därför att hon behöver hjälp med att gå och skriva. Hennes mamma kan inte hjälpa henne med det. Mamman har nämligen själv svårt att gå efter en olycka i januari 2010 och kan varken läsa eller skriva.

 

Specialisterna rekommenderade sjukgymnastik och därför är Maria Elena nu på rehabilitering, där man kan se ett långsamt framåtskridande. Hon lär sig återigen att gå och skriva själv, men har ännu inte kontroll över sin högra sida och det gör det näst intill omöjligt för henne att gå och skriva. På en av kontrollerna som jag var med henne på, förklarade specialisten att hennes återhämtning kommer att gå långsamt , men att Maria Elena har en otrolig vilja och lust att lära sig. Då insåg jag att hon inte hade ändrat sig alls, när det gällde hennes inre motivation. Hon hade samma lust att lära, trots hennes yttre begränsningar.

Det är svårt att inse att för en liten tid sedan både gick och skrev Maria Elena, utan problem. Nu är dock verkligehten annorlunda. Nu kan hon inte skriva en enda bokstav, eftersom hennes högerhand darrar. Trots detta vill hon fortsätta att studera, för att kunna hjälpa andra personer med funktionsnedsättningar.

 

Ödet för oss inte alltid dit vi önskar och María Elena 17 år är ett exempel på det. Många av oss skulle ha gett upp inför en situation som hennes, men María Elena fortsätter att kämpa och hennes mamma stöttar henne. Hon har en underbar mamma , som lever på ca 210 kr per månad (ett statligt bidrag för pensionärer). Det räcker knappt till transporten till sjukgymnastiken. Resten betalar hennes fadder och Cidic.

 

Maria Elena behöver fortsätta med sin sjukgymnastik och hon behöver en person som hjälper henne i hennes rehablitering, samt en bärbar dator med särskilda program, som underlättar för henne i sina studier. Detta behöver hon för att kunna avsluta skolan och uppfylla sina drömmar. Och inte att förglömma, så behöver hon fortfarande en tredje operation för sin gråa starr på vänsterögat.

 

Text: Bernadette Cazon, läkare La Paz Bolivia

Läs hela inlägget »

Se även bildgalleriet från de senaste händelserna