Insamlingsstiftelsen stöjder Uppsala Stadsmissiones projekt  Matcentralen och Matkassen som är verksamheter inom Uppsala Stadsmission där man tar hand om butikers matsvinn och sorterar och delar ut till människor som lever i social och ekonomisk utsatthet.
Uppsala Stadsmission räddar varje dag matsvinn från livsmedelsbutiker och konditorier i Uppsala. Under 2017 lyckades man rädda 54 ton matsvinn som istället för att slängas delades ut till ekonomiskt utsatta i Uppsala.
Varje vardag hämtar stadsmissionens volontärchaufförer livsmedelsbutikers matsvinn. En del av matsvinnet går direkt ut till dess sociala verksamheter som Mikaelsgården för hemlösa och socialt utsatta samt Crossroads för utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.
Matkassen delas varje vecka ut till ca 280 hushåll, där 220 av dem inkluderar hushåll med barn. Personer med en inkomst mindre än 9 290 kr/månaden kan ansöka om att prenumerera på Stadsmissionens Matkassen.
Verksamhetsidén är utvecklad i ett nära samarbete med forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet och livsmedelsbranschen.