Fakta om Bolivia och fattigdomen

 

Bolivia är sydamerikas fattigaste land.  Nästan åttio procent befolkningen lever i fattigdom.

 

Utav dem lever över hälften i extrem fattigdom, det vill säga att de har mindre än 10 kr om dagen att leva för.

 

Socialförsäkringar och sjukvård

Ett försäkringssystem för hälso- och sjukvård finns för dem som är fast anställda. Det omfattar idag mindre än en fjärdedel av den ekonomiskt aktiva befolkningen (23 procent). Den stora majoriteten av invånarna har dock ingen anställning och står därför utanför detta försäkringssystem. De får själva bära den fulla kostnaden för sina eventuella sjukvårdsbehov. 42 procent av landsbygdsbefolkningen saknar helt tillgång till hälso- och sjukvård. Arbetslöshetsersättning finns inte.

 

Barn i fattigdomens spår

Barnens situation är i flera avseenden allvarlig. Ett av fyra barn under tre år leder av kronisk undernäring och ungefär 75 av 1 000 når aldrig fem års ålder.


Sex av tio barn utsätts för våld i hemmet. Nästan 40 procent av alla barn mellan 6 och 18 år (en miljon barn) beräknas bidra till familjens försörjning, och uppskattningsvis 10 000 ingår i det så kallade creadito-systemet. Det innebär att fattiga familjer skickar sina barn till medel- eller överklassfamiljer i städerna, där barnen får arbeta i utbyte mot mat, husrum och utbildning. Många gånger förekommer övergrepp mot dessa barn.


Vid misstanke om brott kan barn mellan 12 och 16 år hållas på barnanstalter på obestämd tid, utan juridisk prövning.

 

Fakta om gatubarn

 

Det finns ingen exakt siffra på hur många gatubarn som finns idag men enligt UNICEFS bedömning finns det ca 100 miljoner gatubarn i världen varav 40 % lever i Latinamerika.

Ett gatubarn är ett barn som bor eller lever sitt liv på gatan. Majoriteten av gatubarn är pojkar och vissa är inte äldre än fem år. Ett gatubarn blir sällan äldre än 18 år gammal.

 

För att gatubarnen ska kunna överleva måste det stjäla, prostituera sig, sälja saker eller göra tjänster som leder till exempelvis att vissa börjar med droger för att de inte orkar med sin vardag men också för att inte känna av kylan. Ett Gatubarns livsstil är ingenting som barnen själva väljer och är mycket farligt, risken för att utsättas för våld, sjukdomar, övergrepp och människohandel är större för gatubarn.

 

Det finns tre sorters gatubarn, renodlade, periodvis och tidvis.

 

Renodlade gatubarn har ingen kontakt med sin familj överhuvudtaget, gatan är deras hem. De bildar gäng med andra gatubarn där de finner gemenskap trygghet och säkerhet, det är mycket vanligt med drogberoende.

 

Periodvis gatubarn har någorlunda kontakt med sin familj, går vanligtvis inte i skolan och flyr från sina hem för att söka sig till gatan. Anledningen är oftast att det sker våld i hemmet, övergrepp, missbruk eller liknande företeelsen som skapar rädsla hos barnen och får dem att fly.

 

Tidvis gatubarn har en regelbunden kontakt med sin familj, går i skolan men är tvungen att tjäna pengar på gatan för att försörja sin familj. Det kan exempelvis vara tvång från föräldrar till prostitution. Även denna grupp av gatubarn kan fly till gatan på grund av jobbiga familjeförhållanden hemma.

Som nämndes tidigare lever barnen ett riskfullt och livsfarligt liv på gatan. Många barn saknar en födelseattest, alltså så finns det inga papper eller bevis på att de är födda. Av den anledningen saknar gatubarn tillgång till läkarvård och sjukdomar bland dessa barn är vanliga och livshotande då de har brist på näringsrik mat, rent vatten, rena kläder och hygien för att barnen har lättare att få sjukdomar (vanligtvis tuberkulos, diarré, mässling och lunginflammation).

 

Droger: Det svåra livet på gatan och den påtagliga bristen på mat gör att många barn börjar använda droger. Droger dämpar hungerkänslor och får barnet att glömma sin verklighet för en stund. Den vanligaste drogen är lim, men även tyngre droger som amfetamin och heroin används.

Droger leder till en ytterligare försämring av barnets hälsa. Limsniffning kan skada njurarna och orsaka hjärnskador som i värsta fall leder till döden. Ett barn som injicerar droger löper dessutom stor risk att drabbas av hiv och hepatit. En undersökning som gjordes i Brasilien 1998 visade att 90 procent av gatubarnen använde droger och att 48 procent använde dem varje dag.

 

Kriminalitet och prostitution: Många barn dras in i kriminalitet, våldsamma gäng, narkotikamissbruk eller prostitution. Gatubarn som lever i konfliktdrabbade länder löper även stor risk att bli använda som soldater, medhjälpare eller tvångsprostituerade.

Statligt våld: I många länder utsätts gatubarn för statligt våld. Före detta soldater rekryteras ofta till polisstyrkor som har till uppdrag att "rensa" gatorna.

   

Varför finns det gatubarn?

 

Anledning till att det finns många gatubarn är att föräldrarna kommer från väldigt fattiga familjeförhållanden där maktlösheten till att inte kunna ge sina barn den trygghet och kärlek som de behöver är frustrerande. Detta gör att de tar till missbruk. Föräldrarnas frustration leder till att de misshandlar sina barn. I de flesta fall har de själva blivit utsatta för övergrepp, fysisk och psykisk misshandel. En annan faktor är att många gatubarn föds av gatubarn .

Barnen till föräldrar som är fattiga som inte kan försörja sina barn ser som sin uppgift att hjälpa till med familjeförsörjning och begär sig ute på gatan i hopp om att finna ett arbete så att de kan hjälpa sina föräldrar men när de inte kan tjäna pengar som kan hjälpa familjen tvingas de själva välja att stanna på gatan för att inte vara till belastning för sina familj.

 

 

Barn ska inte behöva leva så här. Du kan vara med och förbättra deras tillvaro och framtid!

 

Stöd vårt arbete